*Hoe monteer je een Spänl paneel direct tegen een stenen buitengevel met spouwmuur zonder een heel hout raamwerk er achter te monteren?
*Hoe houd je toch iets ruimte tussen een gevel en het paneel? Bekijk dan de uitleg van de video.
*Waarom blijft een Spänl paneel recht op een oneffen stenen muur?
De flens bovenaan een paneel is flexibel en vangt alle oneffenheden op van de gevel, zodat het paneel er strak uit ziet na het monteren.
Een extra voordeel is de isolatiewaarde op de buitengevel. Voor enkel steenmuren adviseren wij een verticale raggels te monteren voor de montage van Spänl.

 

Montage handleiding Spänl gevel beplating

 1. Leg de panelen met de goede zijde/ voorkant naar beneden op bijvoorbeeld 3 schragen om in te korten. Zaag via de achterzijde van het paneel met uw elektrische hand cirkelzaag het paneel op maat. Zorg er verder voor dat de schragen geen scherpe randen heeft of beschadigingen welke krassen kunnen veroorzaken aan de goede zijde van het paneel. Beter is dan om handdoeken te leggen over kop van de schragen, tussen de schraag en het paneel.
 2. Om de panelen op maat in te korten, gebruik dan enkel een hand cirkelzaag met een zaagblad met fijne vertanding van het zaagblad. Dringend wordt verzocht geen slijptol te gebruiken om de panelen in te korten aangezien een slijpschijf metaaldeeltjes bevat welke gloeiend heet zijn en kunnen inbranden in het paneel. Ook het materiaal van het paneel wordt gloeiend heet waardoor de coating zal verschroeien en bruin verkleuren langs de zaagrand. Een decoupeerzaag op hoge toeren met fijn zaag blad kan ook worden gebruikt voor het afkorten of het maken van ronde hoeken etc.
 3. Zaag het paneel via de onderzijde van het paneel door, vanaf de dubbele rand door naar de bovenkant toe in een gelijkmatige snelheid.
 4. Zaag de stalen en aluminiumprofielen door op een afkort bank met een voor staal bedoeld zaagblad. Als u deze niet heeft, dan kunt u deze door slijpen met een haakse slijptol met een dunne slijpschijf voor staal bedoeld. ATTENTIE: Slijp geen profielen door in de buurt van de Spänl panelen, auto’s, ramen en andere kwetsbare materialen. De vonken zijn gloeiend heet en zullen in elk materiaal inbranden. Deze metaalresten zullen op termijn gaan roesten op het materiaal waarop het neer komt en moeilijk te verwijderen zijn in de toekomst. Houdt u hiermee rekening. Kleine roestplekken ontstaan na montage zijn uw eigen verantwoordelijkheid.
 5. Bescherming van de uiteinden van de materialen: Zeer belangrijk is dat de afgekorte materialen direct na het afkorten worden ingeseald met lakstift coating, ook in combinatie met afdichtingkit tussen profielen en panelen. Bij gebruik van de aluminium verlengprofielen en aluminium hoekprofielen kunt u na het plaatsen van het paneel bij het uiteinde van het paneel afdichtingkit gebruiken. Ook tussen de profielen, waar ze bij elkaar samen komen, moet u de openstaande naden afdichten met kit. Zaak is dus dat dit correct en met zorg gebeurd bij de montage en dat dit niet wordt vergeten. Dit voorkomt problemen in de toekomst op langere termijn. Heel belangrijk dat u dit correct uitvoert of laat uitvoeren. Spänl is dan niet verantwoordelijk voor het ontbreken van bovenstaande handelingen en ondeugdelijke montage/ verwerken van de Spänl materialen en de mogelijke gevolgen hiervan op de kwaliteit van de materialen.
 6. Verticale montage van Spänl gevel beplating:
  1. Bij verticale montage gebruik je in plaats van een start profiel het SBT-J channel eindprofiel als basis. De coating van dit eindprofiel aan de binnenzijde is enkel bedoeld voor montage waarbij er geen water in de binnenzijde blijft staan van het profiel. Wanneer je dus dit eindprofiel wilt gebruiken als basis horizontaal als start profiel, dien je eerst om de 1 meter gaatjes te boren van 8mm vanuit de binnenzijde vandaan, zodat het water weg kan lopen direct uit het profiel.

                                             

  1. Breng daarna een extra verflaag aan in de binnenzijde van het profiel met een kleine kwast (1cm), vooral de bodem met geboorde gaten en ook 1 cm van de zijkanten. Gebruik hiervoor een goede grondverf buitenlak aan, eventueel in de kleur van het profiel. Grondverf droogt relatief snel. Ons advies is bijvoorbeeld de Global Paint Premium primer, deze droogt snel en legt een dikke stevige basis.
  2. Plaats de Spänl gevel beplating in het profiel maar zorg ervoor dat de uiteinde van Spänl vrij blijft van de onderzijde, het liggende gedeelte, zie de foto. Zo voorkomt u dat Spänl met de PU foam onnodig in het water komt te staan.
  1. Kit het horizontaal gemonteerde profiel na montage van de Spänl panelen dicht met een goede acryl buitenkit, vooral de smalle openingen tussen paneelaansluiting en profiel. Dit ook als preventie om water geen kans te geven. Gebruik hiervoor een kleur welke dicht bij uw kleurkeuze komt van uw Spänl.